Vieraskynä-pakina 20-02-2020

Nykyaikaisempi viisiottelu

Kirjoittaja, Mikko Lavijärvi viihtyy tekstien parissa. Lukemalla ja kirjoittamalla.

( julkaistu UutisOivassa 20.2.2020 )

Keväällä 2020 ilmestyy jälleen Kielitoimiston sanakirja, jota on nyt täydennetty noin kuudellasadalla sanalla. Ihan hyvä juttu, että kielemme rikastuu. Yksi näistä uusista on crossfit. Se on eräänlainen urheilulaji, joka sai alkunsa Amerikasta noin vuonna 2000. Sana tarkoittaa kuntoilua, jossa kehoa ja sen suorituskykyä kehitetään. Kisojakin on pidetty, jopa Suomessa. Itse olen mahdollisimman kaukana sanoista ”kuntoilu” tai ”kehon rakennus”. Jos onnistun kävelemään pari kertaa viikossa noin viidentoista minuutin matkan lähimetsän poluilla, olen itseeni tyytyväisempi, kuin yksikään maailmanhistorian narsisti.
Tieto siitä, että uusia urheilulajeja syntyy koko ajan, synnytti heti mielessäni leikkimielisen ajatuksen erityisesti meille suomalaisille sopivista ”lajeista”. Varsinkin, kun keihäsmiehistäkään ei enää ole palkintopalleille.
Eli: mitenkäs olisi sellainen uudenlainen ja erilainen viisiottelu. En siis tarkoita mitään vanhaa viisiottelua, missä uitiin, miekkailtiin ja ratsastettiin, vaan aivan uutta – nykyaikaisempaa – jossa kansalliset kykymme pääsevät paremmin oikeuksiinsa.
Heti alkuun nousee esiin sauvakävely eli Nordic Walking. Pelkästään harrastajapohjan räjähdysmäinen kasvu olisi myös merkittävä nosto koko kansanterveydelle. Etuina muihin osanottajamaihin ovat paitsi vuosikymmenien etumatka, myös harrastajien laaja ikäskaala. Kahdeksankymppiset mummelit veisivät ulkomaisia vasta-alkajasisariaan kuin litran mittaa, eikä edes kalkkiviivoilla vielä näkyisi mitään väsymisen merkkejä. Vaimea keuhkojen vinkuminenkin vain lisäisi lajille ominaista eksotiikkaa tyyliin ”havuja, perkele”.
Toiseksi tulisi sitten juuri tämä kiroilu eli Bad Language. Maailmanlaajuisestihan on todettu suomalaisten kirosanojen ylivoima kovissa paikoissa. Kateelliset kansakunnat ja kielialueet ovat jo vuosikymmeniä yrittäneet yltää suomalaisten tasolle, ilman menestystä. Todisteeksi sinäkin voisit yrittää muistaa, mitä tuli sanottua viimeksi eilen kun huitaisit kuuman kahvin omaan syliisi.
Kilpailumenestystä saisimme takuulla myös kierrätyksestä, Recycling. Tässä lajissa yhdistyisivät nopeus ja taito kiehtovalla tavalla. Joukkueille arvottujen, hoitamattomien kerrostalojen roskakatosten tyhjentämiseen ja lajitteluun kuluva aika ratkaisee sijoitukset. Jätteistä mahdollisesti löytyvät, vähänkin arvokkaat esineet toimitetaan huutokauppakeisari Palsanmäelle, jonka antaman arvio mukaan saa pluspisteitä. On syytä muistaa, että hän kuitenkin tarjoaa vain puolta.
Varma menestyslaji olisi tietenkin myös rallienglanti eli Rally English. Kisa käytäisiin lyhyinä 30 sekunnin haastatteluina, joista editoidaan asianmukaiset Youtube-videot. Katsojaklikkausten määrät ratkaisevat tämän osion sijoitukset. Huonoa englantia puhutaan toki muuallakin kuin Suomessa, mutta tästä on lupa odottaa hyviä pistesaaliita meille. Mäkisen Tommin valmennusjohdolla emme voisi hävitä: ”I vill oolveis trai mai pest, iiven tou tö reis vos päd”.
Jos vielä näiden neljän lajin jälkeen kisan voittajista jostain syystä olisi epätietoisuutta, on lopuksi ohjelmoitava yksi ns. idioottivarma suomalaislaji.
Kyseessä on erityistä innostusta ja oikeaa asennetta vaativa, arkipäiväämme rikastuttava laji, jota lähes ainoana maana maailmassa olemme harjoittaneet jo 67 vuotta, Helsingin olympialaisista lähtien. CocaCola tuli silloin ensi kertaa Suomeen ja siitä otettiin silloin kaikki irti. Tunnemme siis lajiin tarvittavan välineistön ja sen ominaisuudet perin pohjin. Oman lisänsä tämän viisiottelun päätöslajille tuo tietenkin se, että lopputulokset nähdään aina rahassa.
Tarkoitan tietenkin tyhjien juoma-astioiden kierrätystä eli pullonpalautusta, Bottle recycling.
Sanomattakin lienee myös selvää, että kisojen pitopaikasta tai maanosasta riippumatta, kaikki tämän osion tarvittava välineistö toimitetaan Suomesta ja kaikki pulloista ja tölkeistä saadut panttimaksut tilitetään kisan päätyttyä PALPAlle (Suomen Palautuspakkaus Oy).

Mikko Lavijärvi