Puheenjohtajan avauspuhe 16.10. 40-vuotisjuhlassa

 

Tampereen kulttuuriyhdistys 40 vuotta!KY logo

Olen todella onnellinen ja ylpeä siitä, että kunnia puheenjohtajuudesta lankesi minulle juuri tänä juhlavuonna.

Me olemme hyvä yhdistys. Erilainen yhdistys. Unelmoimme suuria ja tartumme isoihin asioihin, sellaisiin, joita pidämme tärkeinä.

Mahdottoman ylpeitä olemme ProNäsilinna-projektin onnellisesta lopputuloksesta, loputtomalta tuntuneiden soutamisten ja huopaamisten jälkeen. Siitä kaupungille ja valtuustolle suurkiitos. Palatsin tulevasta käytöstä tosin riittää vielä paljon puhumista…

Kulttuuripääkaupunkihanke valitettavasti kariutui meistä riippumattomista syistä. Ai, ai! Asioita ei koskaan pitäisi jättää viime tippaan…

Tämän päivän päänsärky on Taidemuseo. Uusi päärakennus on odottanut tuloaan vuosikymmenet. Mikä ihana visio on Pyynikintori taidetorina. Ympärillään uusi, uljas taidemuseo Muumilaaksoineen, hienosti laajeneva konservatorio, sekä sielut lepuuttava Pyynikin harju. Yhdistyksemme suurta arvonantoa nauttiva huippuarkkitehti on laatinut upean suunnitelman asian toteuttamiseksi. Se olisi myös kaupungin talouden kannalta enemmän tuottava kuin kuluttava.  Valitettavasti jossakin portaassa esitys on tyrmätty. Tällaisia luovia suunnitelmia pitäisi näinä aikoina arvostaa ja toteuttaa. Sääli, että edes talouden heikko tilanne ei innosta päättäjiä järkeviin ratkaisuihin. Toistuu sama virhe kuin taiteilija Tove Janssonin 100-vuotisjuhlien mitätöinnissä. Valitettavasti!

Mutta me emme luovuta!

Tampereen Vanha kaupunki, mikä upea visio se onkaan! Kosken länsipuoli julistetaan ”Vanhaksi kaupungiksi”, siitä luodaan intiimi, kivijalkamyymälöiden ja pikku pajojen viihtyisä miljöö, jossa on mukava tehdä ostoksia, kuljeskella ja elää uudelleen vikasta ”Hämppiä”. Keskeiseksi muodostuisi Hämeenpuisto-Esplanadimme pikku kojuineen, joista ympäri vuoden kaupunkilaiset ja suuret turistijoukot saisivat nauttia, kesäisin tietenkin picnic-teemalla. Pohjoisessa Milavida – säätyläismuseo, Särkänniemi ja Tallipiha – Finlaysonin alue ja etelässä huikean kaunis Eteläpuisto maauimaloineen, pienoisgolfeineen ym. lukuisine viihdykkeineen.

Kosken itäpuoli olisi kaupungin business- ja kongressikeskus ”Torneineen”.

Näin meillä olisi todellinen KAUPUNKI.

Ja mikä parasta, unelmilla on tapana toteutua!

Kulttuuri on elämää, taide siitä kertomista. Tampereen kulttuuriyhdistys tahtoo toimia sillan rakentajana kaupunkilaisten ja kaupungin päättäjien välillä. Ei rikkoen vaan rakentaen.

Me emme ole poliitikkoja, jotka määritelmän mukaan ajattelevat aina ensin itseään, sitten puoluettaan ja kolmanneksi tulevia vaaleja. Me tahdomme olla kuten valtiomiehet, jotka ajattelevat ensin kansaansa, sitten maailmaa ja kolmanneksi tulevia sukupolvia!

Mottomme on: Sapere aude – Uskalla olla viisas.

Pirjo Turunen