NOTTBECK

nottbeck etusivu

Nottbeckien haudoilla käytiin 2013. Katso kuvia tästä>>

Lielahden haudoilla

 

Nottbeckin perheen merkitys Tampereen kaupungille ja sitä ympäröivälle talousalueelle on ollut ratkaiseva, vaikka puhutaan pelkästään teollisuudesta ja työllisyydestä.

Monen Nottbeckien aloittaman ja ylläpitämän yhteiskunnallisen toiminnan ja hankkeen kautta myös tämän alueen kulttuuri on kasvanut mittoihin ja muotoihin, joista hyötyy Tampereen ja Pirkanmaan lisäksi myös koko Suomi.

1800-luvun loppupuolella, tuotantonsa huippukaudella, Finlaysonin puuvillatehtaalla töitä teki useampi kuin joka neljäs suomalainen tehdastyöläinen.

Ei ole siis yhdentekevää, millaisessa henkisessä ilmapiirissä he, ja heidän jälkeläisensä, ovat kaupunkia rakentaneet.

Lienee siis kohtuullista, että pidämme kiinni velvollisuudesta kunnioittaa tuon teollisuussuvun ja sen jälkeläisten viimeistä leposijaa täällä Lielahden kartanon maisemissa.

Tänne on haudattu kymmenen suvun jäsentä.

Heistä ensimmäinen, Tuliherraksi kutsuttu, Ernst Friedrich Rembert von Nottbeck, kuoli 1885 ja samana vuonna – hänen muistokseen –  on tämä hautausmaa perustettu ja rakennettu. Ernstin äiti, kreivitär Constance Marie Elise (von Nottbeck) sai täältä viimeisen leposijansa kolme vuotta myöhemmin. Ja pian sen jälkeen – vuonna 1890 – haudattiin heidän viereensä itse patruuna, Wilhelm von Nottbeck.

Takorautainen aita, sen portti ja siinä hautausmaata vartioiva suvun vaakuna, yhdistävät meidät jännittävästi nykypäivään.

Ne on tuotu tänne vuonna 1905 Näsikallion laella kohoavasta Milavidasta, jonka Tampereen kaupunki tuolloin osti. Tänä vuonna – 2013 – pitkän taistelun jälkeen, on vihdoin lupa odottaa korjaustöiden alkamista tuossa historiallisesti tärkeässä rakennuksessa, jonka Wilhelmin neljänneksi vanhin poika – Peter – on rakennuttanut 1898.

Valmistuessaan se tulee hienolla tavalla täydentämään koko Finlaysonin alueen historiallista perintöä jälkipolville. Puuttuu siis enää sen viimeisen viivan vetäminen tuolta Näsinkalliolta tänne Lielahteen, jossa tuon Tampereelle tärkeän suvun edustajat lepäävät työnsä tehtyään.

Lopuksi Psalmin no 39:n viides värssy, joka on hakattu tänne ensimmäisenä haudatun nuoren Ernstin marmoriseen muistotauluun Finlaysonin kirkon seinällä:     

”Herra, opeta minua ajattelemaan minun loppuani,

ja mikä mitta minun elämälläni on,

tietääkseni, että minä erkanen täältä.”