KULTTUURIKUKKANEN 2012

Tampereen Kulttuuriyhdistys ry.

 

on päättänyt myöntää

Kulttuurikukkanen 2012

kunniakirjan

Tietokirjailija, toimittaja

Jari Niemelälle

2012 Toimittaja Jari Niemelä

2012 Toimittaja Jari Niemelä

Jari Niemelä on ennen Tampereen kaupunginvaltuutetuksi tuloaan ehtinyt vaikuttaa varsin monessa muussakin toimessa, jossa on tarvittu terävää kynää ja suoraa puhetta.

Toimittajan ominaisuudessa hän on vuodesta 1983 lähtien jättänyt jälkensä moneen yhteiskunnassa vaikuttavaan mediaan, joista sanomalehdet ja paikallisradiot lienevät ainakin kaikkien tamperelaisten tiedossa. Onpahan mies nähty jopa paikallisen televisioaseman ohjelmapäällikkönä. Kulttuuriyhdistyksen kannalta ehkä merkittävin ajanjakso on ollut kuitenkin kaupunkilehti Tamperelaisen päätoimittajuus vuosien 2008 ja 2012 välisenä aikana.

Silloin nimittäin Tampereen historiaan olennaisena osana kuuluva Näsilinna, aikalaisten myös Milavidana tuntema upea kulttuurirakennus, sai Niemelän toimittamassa lehdessä kunnostuskeskustelulle sopivan, näkyvän ja aktiivisen foorumin.  

Tampereen kulttuurin ja sen värikkään historian välittäminen kansanomaisella ja ymmärrettävällä tavalla itse tamperelaisille, on luontunut häneltä paremmin kuin keneltäkään muulta. Olennainen osa tämän tiedon välittämisessä on ollut se tärkeä pilke silmäkulmassa, jolla Niemelä hyväntahtoisen huumorin avulla on tuonut arkistojen kätköistä esille aikanaan jopa vaikeina ja ikävinäkin pidettyjä asioita.

Jari Niemelän ansiot tietokirjailijana ja tietäjänä ovatkin kiistattomat ja pelkästään tällä perusteella tietenkin tämän Kulttuurikukkasen arvoiset.

Jo toiselle tusinalle kiipeää lista teoksista, jotka vakuuttavalla tavalla ovat kohentaneet tamperelaisten tietoisuutta kaupungista, sen historiasta ja jopa tamperelaisista itsestään.

”Niämelän” käden jälki näkyy värikkäästi ja kuuluvasti tietenkin myös nykyaikaisen, päivittäisen sähköisen median pelikentillä, ei pelkästään paperin ja painomusteen maailmassa.

Live-esiintymisistä – lukuisten Tampere-aiheisten visailujen lisäksi – on pakko mainita erään Aleksander von Nottbeckin pitämät esitelmät kesäisillä Niittyjuhlilla. Nuoren patruunan hahmo kun kovasti muistuttaa tämänkertaisen Kulttuurikukan saajaa…

 

 

Tampereen Kulttuuriyhdistyksen puolesta

Mikko Lavijärvi, puheenjohtaja