KULTTUURIKUKKANEN 2011

TAMPEREEN KULTTUURIYHDISTYS RY:n jakama

K U L T T U U R I K U K K A N E N ojennetaan vuonna 2011

TAITEILIJA  R I T V A  L U U K K A S E L L E.

Ritva Luukkanen työnsä ääressä

Ritva Luukkanen työnsä ääressä

 Vuonna 2011 juhlitaan kivimosaiikkitaiteilija Ritva Luukkasen 35 vuoden taiteilijan uraa.

Monilahjakkuutena hänen taiteensa tänä päivänä ulottuu ainutlaatuisen suomalaisen kivimosaiikkitaiteen lisäksi sekä runouteen että Kalevala-kuvitukseen. Ja mikä merkittävintä, hänen Kalevala-juhlanäyttelynsä Tampere-talossa syksyllä 2010 on innoittanut Kalevala-eepoksen persiankieliseen käännökseen, jonka Ritva Luukkanen kuvittaa. Ensimmäinen osa on juuri ilmestynyt. Samat tahot kiinnostuivat Tampereen yliopiston kautta myös hänen viimeisestä runoteoksestaan Tuohuksentuoja, mikä teos persiankielisenä käännöksenä ilmestyy näinä päivinä! Kielialue käsittää 150 miljoonaa ihmistä.

Taitelija Ritva Luukkasen kivimosaiikkitaide, joka on ollut esillä näyttelyissä liki 20:ssa maassa, on kirvoittanut arvostelijoilta poikkeuksetta suuria ylistyksen sanoja. Kalevala-teoksista merkittävimpiä ovat mm. sekä ranskalaisen, venäläisen että USA-laisen arvostetun taidelehden laajat artikkelit, jotka kertovat sieluja koskettavasta, elämän syvimpiin, alkuvoimaisiin tunteisiin vetoavasta taiteesta, jonka edessä ihminen mykistyy. Taitelijan runon ja kuvan yhdistäminen on mestarillista, kaikilla alueilla.

Ritva Luukkasen kivimosaiikkitaide on ollut ja on monien eri uskontokuntien suuren kiinnostuksen kohde, esimerkiksi Vatikaanin taidemuseossa on hänen teoksensa Paimen. Kivinen Isä Meidän – kirja on ollut vaikutukseltaan ainoalaatuinen. Naisen tekemä teos on päässyt vierailemaan myös  munkkien pyhällä Athos-vuorella, tosin miesten toimittamana. Ja kirjan rukoushelmien kulku jatkuu…

On tuhat ja yksi syytä kiittää taiteilija Ritva Luukkasta suomalaisen kulttuurin arvokkaasta edistämisestä.

Tampereen kulttuuriyhdistyksellä on suuri kunnia ojentaa tämä Kukkanen Taiteilija Ritva Luukkaselle. Kiitos!

Julkaisuvapaa 23.11.2011 kello 19.00